Мање-више (не)нормални Срби

Един Чолић Кад сам први пут, 2004. године, дошао у Београд то сам доживео јако позитивно, јер сам упознао људе попут Соње Бисерко, Чедомира Јовановића и активиста покрета Отпор, схвативши да у Србији постоји нова генерација која на другачији начин размишља о прошлости.

Един Чолић, председник Младих либерала БиХ, 01. мај 2007, "Б92"

 Разне реалности

Соња Бисерко Власти у Београду покушавају да издејствују поделу Косова. Било би погубно да Запад још једном изађе у сусрет Србији уважавајући реалност на терену, јер то може трајати у недоглед и на другим тачкама у Србији, или пак негде другде у региону.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, у интервјуу "Грађанском листу", 05. мај 2007, "Б92"

Није свеједно

Велимир Илић Договорили смо се ми у коалицији ДСС-НС да учинимо све да дође до владе, и стварно смо попустили да нема куд више. Дали смо малтене све што је тражено, али неки имају веће апетите и траже још, па се поставља питање где је граница. Ако не дође до формирања владе, Нова Србија ће подржати Томислава Николића за председника Скупштине.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 05. мај 2007, ТВ "Фокс"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Борка Вучић Шта фали понедељку? То је радни дан као и сваки други. Мени је исто жао што је понедељак у питању јер треба да идем на неку сахрану. Али, мора да се ради.

Борка Вучић, председавајућа Скупштине Србије, одбијајући да каже зашто је заказала седницу баш за понедељак 07. мај, у изјави "Грађанском листу", 05. мај 2007, "Бета"

 Разне реалности

Гернот Ерлер Квалитет Ахтисаријевог плана управо је то што омогућава максимална права мањинама, као нигде у Европи.

Гернот Ерлер, заменик шефа дипломатије Немачке, 04. мај 2007, "Блиц"

Ненаручено буђење

Биљана Србљановић Србе треба пробудити и рећи им да Косово више никада неће бити српско и да сада треба бранити српску мањину и споменике културе и ништа више.

Биљана Србљановић, драмска списатељица и чланица Политичког савета ЛДП-а, за пољски дневник "Газета виборча", 04. мај 2007, "Бета"

Није свеједно

Слободан Лаловић Није свеједно ни персонално ко шта ради. Из уљудних разлога нећу да говорим о појединим персоналним решењима, али код неких решења постоје толике квалитативне разлике – просто је за државу добро да буде ово а не оно.

Слободан Лаловић, као функционер ДСС-а, 04. мај 2007, "У сусрет" ТВ "Студио Б"

Није свеједно

Борис Тадић Мој став је врло јасан – не може једна странка, у овом случају ДСС, да контролише БИА и полицију у исто време, пре свега због тога што у том сектору нисмо имали ни довољне реформе, а годину дана нема ни преговора са ЕУ због несарадње са Хашким трибуналом.

Борис Тадић, као председник ДС-а, 04. мај 2007, "ФоНет"

Није свеједно

Чедомир Јовановић Ако је Коштуници први мандат дао Милорад Улемек Легија, други мандат не сме да му да Борис Тадић. ЛДП је спреман да на изборе изађе заједно са ДС-ом.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 04. мај 2007, "Бета"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Владимир Гоати Коалиција ДСС-а и радикала би била срдачна. Сада су се вероватно вратили негде у 2000. заслугом владе, а коалиција је могућа као што су многе ствари могуће, али ми се чини да није вероватна, мада је све вероватнија како време пролази.

Владимир Гоати, научни саветник Института друштвених наука, 04. мај 2007, "Б92"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Александра Јанковић Одакле вам идеја да премијер не може себе да замисли ни на једном другом месту? Рећи ћу вам нешто што спада у домен моје струке – имам утисак да је актуелни премијер последњи човек који има амбицију да буде премијер.

Александра Јанковић, као психолог, 04. мај 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авала"

Идеалан он је спој

Александра Јанковић Извесно је да ће министар [Велимир Илић] оздравити, зато што је он човек који успе да се – после невероватних подухвата, напора и онога што би све нас обичне људе врло дуго болело – врло добро репарира и крене пуном паром у акцију.

Александра Јанковић, као члан Председништва Нове Србије, о чињеници да Велимир Илић није дошао у емисију јер се "укочио", 04. мај 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авала"

Пакт са вуковима

Ерхард Бусек О статусу Косова се преговарало више од годину дана, а српска страна за то време није почела стварно да преговара. Постоји само један предлог који има смисла, а који је још раније изнео Вук Драшковић, у ком се наводе два принципа, а то су да нема столице у УН и да нема измена граница, док са осталим могу да раде шта хоће. Али, то никада није био званичан предлог Србије.

Ерхард Бусек, координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе, 03. мај 2007, "Б92"

Чека

Војислав Шешељ Ви сте чекали четири године, ништа нисте радили, а ја ћу чекати још четири. Преведите све документе на српски језик и процес онда може почети.

Војислав Шешељ, у Хашком трибуналу, 03. мај 2007, "Бета"

Мање-више (не)нормални Срби

Душан Савић Најбоља за Србију била би влада ДСС-а и СРС-а. Међутим, не знам да ли ове две странке могу да се договоре и задовоље партијске интересе. Ни у једној влади, сем издајничкој, не би смела да буде странка Чеде Јовановића! Поготову када је потпомогнута бабускарама из невладиних организација које су радиоактивни отпад, убачен да отрује Србе и Србију.

Душан Савић, бивши фудбалер и садашњи члан УО РТС-а, 03. мај 2007, "Прес"

Послодавчев уранак

Ђорђе Вукадиновић У наслову 'Првомајски јагањци' ти јагањци су наши радници, наши синдикати, који нису искористили прилику да демонстрирају радничке захтеве. Када видите сцене из Берлина, Прага, Мадрида и погледате ове наше идиличне пропланке и уранке, тешко је не запитати се ко је ту јагње, вук а ко будала?!

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, 03. мај 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Роштиљање

Зоран Живковић Обезбеђење Војислава Коштунице је било горе [него оно Зорана Ђинђића], па нико није убио Коштуницу, хвала Богу, нити је примећен било какав покушај, нити стање да је он угрожен!

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 03. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Роштиљање

Зоран Живковић Најважнији је мотив и савезници који практично имају исти циљ. Они можда баш нису били да се Зоран Ђинђић убије том пушком, тог дана, али да су били за то да се он, овако или онако, елиминише из политичког живота – у то нема сумње. То су они које ја зовем корисници убиства Зорана Ђинђића, они који би били, да је он жив, у мишјим рупама а не на државним функцијама.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 03. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Криминалне дефиниције

Зоран Живковић Имате човека који је имао тајни, забрањени састанак с државним непријатељем број један, и да га сада Коштуница поново предложи за министра. То је више него издаја, користим јаке речи, нађите у Вујаклији или речнику српског језика шта је издаја па то упоредите с овим стањем.

Зоран Живковић, бивши премијер Србије, 03. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Криминалне дефиниције

Слободан Лаловић Ипак морамо у једној ствари да се сложимо – Енглези нису 500 година били под Турцима и 50 година под комунистима!

Слободан Лаловић, одлазећи министар за рад, запошљавање и социјалну политику, 03. мај 2007, "Реплика" ТВ "Б92"

Квадратура (замрзнутог) круга

Александар Вучић Не може неко да буде потпуно луд да му убију дете, а да му кажу убили смо ти дете, али желимо да те преселимо из стана од 40 квадрата у стан од 50 квадрата. Зар има неко право да нам отима територије, а да нам онда каже да нас много воли и да ће нас волети још више, али само да види коју ће следећу територију да нам отме!

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, поводом годину дана од замрзавања преговора Србије и ЕУ, 02. мај 2007, "Бета"

Квадратура (замрзнутог) круга

Милош Алигрудић Србија је испунила скоро све услове за улазак у Европску унију, остало је само нешто мало. [...] Да смо потписали споразум о придруживању и стабилизацији, не бисмо отишли превише далеко – у најбољу руку, могли бисмо да будемо кандидат за чланство у ЕУ и у истом формалном положају као Хрватска или Албанија.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, поводом годину дана од замрзавања преговора Србије и ЕУ, 02. мај 2007, РТС

Квадратура (замрзнутог) круга

Ненад Прокић Власт у Србији ће заиграти на карту: 'Како ћемо ићи у удруживање с њима ако се ЕУ и САД залажу за независност Косова'. Такве идеје се намерно пласирају у Србији из себичних политичких интереса, без имало милости према будућности, грађанима и деци који треба да живе у овој земљи у 21. веку.

Ненад Прокић, члан Председништва ЛДП-а, поводом годину дана од замрзавања преговора Србије и ЕУ, 02. мај 2007, "Бета"

Није свеједно

Зоран Лутовац Г17 и њихов лидер жале се што их нема довољно у преговорима [око нове владе], а и то мало што су били нису допринели бржем решавању проблема него су их само додатно закомпликовали. Лични анимозитет, а не неки принцип, према кандидату ДС-а учинио је да га они не подрже већ да стану на страну онога кога су до јуче рушили.

Зоран Лутовац, аналитичар и члан Политичког савета ДС-а, 02. мај 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авала"

Криминалне дефиниције

Ненад Прокић Србија губи корак с временом и више нема идеју како би се дефинисала.

Ненад Прокић, члан Председништва ЛДП-а, 02. мај 2007, "Б92"

Идеалан он је спој

Изјаве.нет Одлучили смо се да у медије пласирамо најбесмисленију информацију која не подлеже кривичној одговорности. Измислили смо наводно истраживање јавног мњења по коме је Магистар Илић најсексепилнији домаћи политичар. Након ове изјаве ['Куриру'] можемо отворено да поручимо господину Илићу да смо се шалили.

саопштење невладине организације Биро, 02. мај 2007, www.biro.org.yu

 Разне реалности

Думисани Кумало Косовска реалност веома се разликује од извештаја Уједињених нација, у којима се више него позитивно осликава ситуација у покрајини.

Думисани Кумало, амбасадор Јужне Африке у УН, 01. мај 2007, "Танјуг"

Фонд за Соросову отвореност

Џорџ Сорос Ако Русија заиста стави вето, биће то озбиљан проблем за Европу, изазваће поделе у Европској унији, јер неке земље признају независност Косова а неке не. Управо то ће показати на шта све је Русија спремна у стварању проблема [у свету].

Џорџ Сорос, амерички милијардер и оснивач Фонда за отворено друштво, у интервјуу чешком радију, 01. мај 2007, "Бета"

Фонд за Соросову отвореност

Александар Поповић Србија никада није звала Сороса да се бави нашим државним границама и питањем целовитости наше територије. Можда би Сорос волео да он сам преузме улогу Савета безбедности и кроји и прекраја државне границе онако како би он желео и онако како одговара његовом капиталу.

Александар Поповић, потпредседник ДСС-а, 01. мај 2007, "Бета"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Жарко Кораћ Генерација политичара која покушава да формира владу је потрошена.

Жарко Кораћ, председник СДУ, 01. мај 2007, "Бета"

Глас публике

Агим Чеку Министар за повратак и заједнице Бранислав Грбић, у време посете мисије Савета безбедности УН Приштини, био је глас косовских Срба, који се супротстављао манипулацијама Београда.

Агим Чеку, "премијер Косова", 30. април 2007, "Бета"

Није свеједно

Бојан Пајтић Основна препрека формирању нове владе Србије је чињеница да председник ДСС-а Војислав Коштуница није спреман да направи било какав уступак.

Бојан Пајтић, потпредседник ДС-а, 30. април 2007, "Дневник"

Да ли, да ли... нама нешто фали?

Милош Алигрудић Ми на жалост још нисмо у ситуацији да можемо да кажемо да је договор постигнут. То само значи да ми још заправо не знамо ко чини владајућу коалицију у Србији у будућем периоду.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, 30. април 2007, "Б92"

Мање-више (не)нормални Срби

Љиљана Лашић Сећам се када је Мелина Меркури изјавила: 'Ја сам Гркиња и умрећу као Гркиња'. А када бих ја рекла 'Ја сам Српкиња и умрећу као Српкиња', не би ме чудило да ме Наташа Кандић тужи Хашком трибуналу!

Љиљана Лашић, глумица и списатељица, 30. април 2007, "Курир"

Послодавчев уранак

Изјаве.нет Државу не чине људи. Државу чини власт, а власт чине газде.

Рато Нинковић, председник Уније послодаваца Србије, 30. април 2007, "Око" РТС-а

Послодавчев уранак

Изјаве.нет Знате ко држи псе? Синдикалац! Па не мислите ваљда да газда држи педесет паса...

Рато Нинковић, председник Уније послодаваца Србије, о пуштању паса на раднике "Југоремедије", 30. април 2007, "Око" РТС-а

Послодавчев уранак

Изјаве.нет Богат и размажен не иде, богат и радан – то иде. Богати су радни јер имају резултате, а ови сиромашни...

Рато Нинковић, председник Уније послодаваца Србије, 30. април 2007, "Око" РТС-а

Не пратим добро, али...

Томислав Николић Не пратим превише пажљиво [суђење за убиство премијера Зорана Ђинђића]. Знам само да ће осудити невине људе.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 30. април 2007, "Прес"

Криминалне дефиниције

Дамир Докић Окренимо се Западу на који ви сви гледате – ја га не волим и побегао сам оданде у Србију, а на крају он опет долази за мном. [...] Питајте младе људе да ли би волели да буду социолог или спортиста, да не кажем амерички пјевач или глумац? Узмите Шварценегера, дизача тегова – можда је био глуп као коњ – дизао је тегове, набилдовао се, био првак свијета у томе, постао глумац и сада сенатор. [...] Највећа ствар у животу је само здравље, после здравља долази та жидовска измишљотина, ни њих не волим, а то је новац.

Дамир Докић, отац тенисерке Јелене, 30. април 2007, "Кључ" РТС-а

Идеалан он је спој

Велимир Илић Драго ми је ако је тако. Иначе, и раније сам више пута побеђивао у сличним категоријама.

Велимир Илић, председник Нове Србије, на вест да је проглашен за "најсексепилнијег домаћег политичара", 30. април 2007, "Курир"

Криминалне дефиниције

Светлана Ражнатовић Најлакше је ставити Цеци на терет да је криминалац јер је познавала људе који су се можда бавили криминалним радњама. [...] Видите у каквом времену живимо, да су афере свакодневне, и с људима који су интелектуалци, и с људима који су на власти, и с људима који су бизнисмени. Значи, криминалне афере не морају да буду везане само за криминалце!

Светлана Ражнатовић, фолк певачица, 27. април 2007, "Курир"