Persona ex-gratissima

Јово Бакић Ви сте ме позвали, ја сам дошао. Некада, када сам био персона гратисима, пристајао сам на сваки седми-осми интервју. Данас ме врло ретко зову, да не кажем да ме уопште не зову, што и није тако лоше. Јер, човек који је иоле паметан - има шта да ради, а веома често разговори за средства масовног општења нису претерано подстицајни. У том смислу се не жалим.

Јово Бакић, социолог и доцент на Филозофском факултету у Београду, „Истиномер“ (ВИДЕО)

Како упокојити змију (тероризма)

Марија Захарова Наше америчке колеге имају илузију да се тероризам може припитомити и нечему научити. То је немогуће. Тероризам је као змија: окренеш се, он те уједе. Не сме се играти са њим.

Марија Захарова, портпарол Министарства иностраних послова Русије, за Кинески међународни радио о америчкој подршци сиријском Нусра фронту, „Танјуг“

Протестантска етика и дух естаблишмента

Џулијан Асанж Према мојим анализама, Трампу вероватно неће бити дозвољено да победи. Зашто то кажем? Зато што естаблишмент није на његовој страни. Нико из естаблишмента, осим можда протестаната, ако се они уопште могу назвати естаблишментом.

Џулијан Асанж, оснивач „Викиликса“, о америчким председничким изборима 8. новембра, у интервјуу за „Раша тудеј“, „Танјуг“

Рукописи Клинтонових не горе

Џулијан Асанж У време када је Клинтонова била државна секретарка, постигнут је највећи споразум у оружју у свету, и то са Саудијском Арабијом, вредан више од 80 милијарди долара. За време њеног мандата, укупан извоз оружја из САД удвостручен је у доларској вредности. Последица тога је да је озлоглашена џихадистичка група [Исламска држава] створена у великој мери помоћу новца људи који дају новац и Фондацији Клинтон.

Џулијан Асанж, оснивач „Викиликса“, о објављивању око 30.000 мејлова са приватног сервера Хилари Клинтон, „Раша тудеј“/„Танјуг“

Принчеви и шеици ради кавзи

Џулијан Асанж Мислим да је то најзначајнији мејл у целој колекцији. Сви озбиљни аналитичари знају, па се чак и америчка влада слаже са тим да неке саудијске фигуре подржавају и финансирају Исламску државу. Одувек је постојала варка да поједини „отпаднички“ принчеви троше своје приходе од нафте како желе, али да влада то не одобрава. Међутим, у овом мејлу се каже да Исламску државу финансирају владе Саудијске Арабије и Катара.

Џулијан Асанж, оснивач „Викиликса“, поводом објављивања око 30.000 мејлова са приватног сервера Хилари Клинтон, „Раша тудеј“/„Танјуг“

То само Ђепето може да воли

Синиша Ковачевић Да ли готово редовно, врло често мимоилази истину - да. Да је Пинокио и да му за сваку лаж израстао нос за милиметар, данас би морао да спава једино на леђима, јер би приликом сваког покрета лево или десно тај нос ишао ван граница Србије.

Синиша Ковачевић, драмски писац, на питање да ли је Александар Вучић патолошки лажов, „Лични став“ на каналу „youtube.com“

Продавница мртвих мириса

Синиша Ковачевић Човек који је до пре 15 минута, у историјском смислу, имао продавницу у центру града, који је трговао постморталном опремом - продавао крстаче, покрове, сандуке, свеће... он у том истом том бутику - бутиги, што би својевремено рекао Борис Дворник - сада продаје бејби опрему и венчанице. Ма, смрди му на смрт она бенкица коју продаје. Ма, смрди му на чамовину и иловачу венчаница коју би нека девојка обукла. Ја у ту продавницу не улазим... Али је застрашујуће велики број људи одлучио да ту чињеницу пренебрегне и у реду чека да у тој бившој продавници смрти данас купује радост. Мени то није јасно.

Синиша Ковачевић, драмски писац, о премијеру Александру Вучићу, „Лични став“ на каналу „youtube.com“

Свака мафија има своју државу

Јово Бакић Премијер [Вучић] може сада да каже да сам ја један од његових мрзитеља, али не ради се о томе. Просто је питање да ли имамо државу или не? Ако је имамо, са тим налазима се не излази у јавност док се зликовци не похапсе. Ако је немамо, врло је вероватно да је мафија има.

Јово Бакић, социолог, о случају „Јајинци“ (о нађеном оружју близу премијерове породичне куће), „Истиномер“

Како су зли дечаци упропастили истрагу

Јово Бакић Ако је већ неко намештао оружје близу премијерове куће [у Јајинцима] у намери да га убије, зар не би било логично да се ту постави заседа и да се ти људи чекају? У том смислу мени се то чини као намештаљка из премијеровог окружења да би се скренула пажња са других ствари.

Јово Бакић, социолог и доцент на Филозофском факултету у Београду, „Истиномер“

Руши дању, спава(ј) ноћу

Јово Бакић Ову власт хвата нека врста панике. Они мисле да рушење три бараке у Савамали на бесправан начин не заслужује пажњу. Они су веома изненађени зашто се јавност интересује за те , како је премијер [Вучић] рекао, „три бесправно подигнуте бараке“ и које би он „рушио багером дању, али срушили су ноћу комплетни идиоти из врха београдске власти“.

Јово Бакић, социолог и доцент на Филозофском факултету у Београду, „Истиномер“

Рашомон(ијада)

Јово Бакић Ко је био вођа делија крајем 1980-х и почетком 1990-х? Жељко Ражнатовић Аркан. Његови сарадници су гајени тамо. Ко је тада припадао делијама? Председник садашње владе Србије [Вучић]. То су стара пријатељства. Бојим се да се дугови тих пријатељстава данас осећају. У случају да жели да се обрачуна са мафијом, њему живот заиста може да буде угрожен. Али ми нисмо видели да је на то спреман. [Приче о Вучићевој угрожености] су глуматања, јер ова читава држава јесте јефтини циркус у коме глуме рђави кловнови. Најрђавији кловн је председник Владе. После њега су министар унутрашњих послова [Стефановић] и министар за изјаве [Вулин].

Јово Бакић, социолог, „Истиномер“

Афере наше насушне

Јово Бакић Држава се држи у ванредном стању. И претходна власт је стално производила афере, скрећући пажњу грађана са реалних проблема које Србија има. Сви ти мафијаши који данас жаре и пале то су радили свих ових година. Они су и 5. октобра, очигледно, одиграли веома битну улогу. И ми све ове време плаћамо рачуне. Да и то кажем, они су створени током деведесетих.

Јово Бакић, социолог и доцент на Филозофском факултету у Београду, „Истиномер“

Мафија (станује) на старој адреси

Јово Бакић Мислим да су изабрани представници овог народа представници једне скривене структуре. Тешке су речи. Да ли је могуће да председник владе годинама говори како не може да реши проблем мафије у спорту, првенствено у фудбалским клубовима. А онда када један мафијаш из спорта буде убијен, одједанпут и он [Вучић] и његов министар унутрашњих послова кажу да се ради о томе како је држава суочена с непријатељем, да ће држава показати зубе, да нико не може да је победи. А тај човек [Александар Станковић] је био осуђен на петогодишњу казну затвора коју није издржао, а наредне три године је био на слободи. Због чега? Зато што је „био болестан“. А при томе је био нон-стоп на утакмицама и водио навијаче, прво једног па другог клуба. Какав је то вођа навијача који мења клубове. Све то је показатељ да се ради од мафији. Ако држава реагује на убиство мафијаша са идејом да ће штитити државу од очигледно супротне мафије, онда то значи да је држава део мафијашке структуре. Мени је било тешко када сам то схватио, а да изговорим није ми тешко. Ако се ми плашимо да изговоримо оно до чега смо дошли употребљавајући здрав разум, онда са нама нешто није у реду.

Јово Бакић, социолог, „Истиномер“ (ВИДЕО)