Та чаробна (реч) шизофренија

Ненад Чанак Србија је једна од најчаробнијих земаља у свету. Земља која има 250 посланика од којих се 250 залаже за брже прикључивање ЕУ. Истовремено, имате већину грађана који имају топла осећања према Русији, али већина тих истих грађана жели да им деца живе у ЕУ. То је фасцинантна шизофреност позиције коју сам најпрецизније видео у изјави једног војника Републике Српске 1993, који је када су га из тада угледног опозиционог недељника питали како види ситуацију у РС, рекао следеће: „Ми смо најзад освојили слободу. И ми Срби најзад можемо да се похвалимо да смо своји на своме, да имамо своју државу и да не морамо више да размишљамо о својој будућности. Што се мене лично тиче, ја одох код брата у Канаду, овде је све отишло у п... материну“.

Ненад Чанак, председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), „Недељник“

Арапска прогресија

Синиша Мали За изградњу два милиона квадрата потребно је 3,5 милијарди евра. Уложите 300 милиона и направите 300.000 квадрата, профит од њихове продаје улажете даље, тако да инвеститор [Eagle Hills] не треба одмах да дâ 3,5 милијарди евра у кешу. [...] То су били услови Арапа - даће 150 милиона евра плус још толико, све остало узеће од банака и препродаје станова.

Синиша Мали, градоначелник Београда, о „Београду на води“, „Политика“/„Танјуг“

Феудализам уживо

Ненад Чанак [Александар] Тијанић је за мене увек био посебан човек. Био је све што ја нисам. Био је друга врста политичке пређе од мене. Тијанић ми је, рецимо, објаснио да је Србија у суштини феудално друштво. Не вреди ти број гласова, него је л' ти држиш неки град или не држиш. Имао је врхунско препознавање пројекције дугорочних тенденција.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, „Недељник“

Мастер похвалница

Ненад Чанак Када помислим на Николић мастер Томислава, сама од себе ми се наметне мисао: када си мртав, ти не знаш да си мртав, теби је свеједно, пати само твоја околина. Иста ствар је и када си глуп.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, „Недељник“

Нису србомрсци они који воле Вучића (Карлеуша је ван конкуренције)

Војислав Шешељ Могао бих вам навести бар три човека која не заслужују да се нађу на списку србомрзаца. То је Бранко Радун, иако се помало полтронски односи према напредњачком режиму. То је онај несрећни Драгомир Анђелковић, који је тренутно највећи Вучићев лични полтрон... И ту је Јелена Карлеуша... Па, људи, она је биолошки феномен. Она живи и пева без мозга. Како неко без мозга може да буде антисрбин?

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о списку „30 највећих србомрзаца“ СНП „Наши“, сајт СРС-а

Не може ти нико ништа ако приђеш ближе (СНС-у)

Братислав Гашић Па, што ви нисте члан Српске напредне странке?

Братислав Гашић, министар одбране и функционер СНС-а, новинарки ТВ „Врање“, РТВ „Врање“

Делује шашаво, али пролази код гласача

Александар Вулин Слободно ми се смејте, али моји корисници који су на мом образу, који су моја одговорност, имају свој лифт, имају нову вешерницу и кухињу. Као што су у дому сами рекли: „Можда је вама смешно, али је то за нас велика ствар“. И за мене је то велика ствар.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одговарајући на „прозивке око отварања лифта у дому за старе“, „Ало!“

Кад сам био млађан (жабо)ловац ја...

Александар Вулин Кад сам био шести разред основне школе, с друговима сам у мочварама на Дунаву скупљао пужеве и хватао жабе, а онда сам их продавао откупним центрима. Некада се то много извозило. То су били деликатеси.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „Курир“

Бог види, ММФ (још) не верује

Александар Вучић Повећаћемо плате и пензије. У августу улазимо у разговоре са ММФ-ом. Није преговарано, али је реално да то започне од првог октобра. [...] ММФ је пошао са проценом да ће наш раст БДП-а бити -1,0%, затим је ту процену кориговао на -0,5%, па на нулу. Сада се очекује да ће у августу он бити у плусу, односно 0,5%.

Александар Вучић, премијер Србије, на конференцији за медије, РТС/„Танјуг“

Привреда на рђавом путу (Све је то од лошег пића)

Александар Вучић Могу ли да вас замолим да на мој рачун донесете по пиће и по колач за новинаре. Данас сам први пут частио људе и министре у Влади... Србија овакве јавне финансије, овакав дефицит - чак и да га мало „покваримо“ - није имала у последњих десет година. Наша привреда није у добром стању, али су наше финансије у јако добром стању.

Александар Вучић, премијер Србије, на конференцији за медије, РТС/„Танјуг“

Лидери у погрешном читању (економских) показатеља

Небојша Катић ММФ не аплаудира Србији, већ српска влада аплаудира сама себи. По данашњим подацима Завода за статистику, реални БДП је у првом кварталу 2015. пао за 1,9% у односу на први квартал 2014, а индустријска производња је нижа за 2%. Влада свој оптимизам базира само на нешто бољим буџетским цифрама игноришући све друге лоше показатеље. Плашим да је тај оптимизам владе у несразмери са стварним економским стањем.

Небојша Катић, економиста и пословни консултант из Лондона, „nkatic.wordpress.com“

Кад сам ономад носио гајбице (и џакове)

Александар Вулин Први озбиљнији посао имао сам на железничкој станици у Петроварадину, где сам као осмак из вагона истоварао џакове, гајбе и шта год би друго стигло. Имам 43 године и 20 година радног стажа, од тога три године у држави.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „Курир“

Пао је четрнаести километар, ал' никад неће омбудсман

Саша Јанковић Ако бих се повукао под оваквим притиском, јавно бих сваком рекао - не исплати се радити свој посао, треба узети паре и ћутати. Ако се усудите да радите другачије, сломиће вас. А грађанима и Србији не требају сломљени људи и сломљене институције.

Саша Јанковић, заштитник грађана, о нападима од стране „Информера“ и дела СНС-а, „Бета“