Тамо далеко је (бриселско) сунце

Жарко Пуховски Да кажем отворено, уверен сам да барем десет година треба да прође до пријема нове чланице у ЕУ. Треба се клонити те популарне, лажне приче о „преговорима“. Ту се ради о испитима - једна страна поставља питања, а друга даје одговоре. То су преговори онолико колико је преговарам са својим студентима на испитима.

Жарко Пуховски, професор Филозофског факултету у Загребу, о непроширењу ЕУ у наредних пет година, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Вести у (Б92) огледалу

Оља Бећковић Како то да сасвим другачије изгледају вести [на ТВ Б92] у пола седам у односу на оне у пола четири? Да ли је истина да је неки дечак укорен зато што је изговорио да медији у Берлину нису заинтересовани за [Вучићеву] посету? Да ли је у пола седам морао да избаци ту реченицу? Оно што се дешава данас мени, сутра ће се десити свима. Што си послушнији, то си лакша мета.

Оља Бећковић, новинар и ТВ водитељ забрањеног „Утиска недеље“ на ТВ Б92, „Контекст“ на ТВ „Ал Џазири Балкан“

Љубав према утиску (недеље) и мода

Оља Бећковић Питање „јесам ли ја Вас звао?“ ушло је у моду претходних месеци и година. То питање се цинично поставља новинарима у лице, а они не смеју да кажу: „Да, јеси“. Могу да кажем – мене је звао, и претпостављам да ме зато никада није питао у емисијама, јер је знао да бих му одговорила. Проблем је што о томе нисам говорила на време. Нажалост, или на срећу, не спадам у беднике који снимају разговоре, али верујем да службе имају то снимљено...

Оља Бећковић, ТВ водитељ забрањеног „Утиска недеље“ на ТВ Б92, о Александру Вучићу, „Контекст“ на ТВ „Ал Џазири Балкан“

Љубав између две ватре

Ивица Дачић Немам ништа против да на годишњицу ослобођења Београда дође и амерички председник Обама, али да ли ће да дође?! Немам ништа против ни да после 30 година дође британски премијер, али да ли ће да дође?! Немам ништа против, али за љубав је потребно најмање двоје.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, о доласку Владимира Путина на војну параду, „Танјуг“

И фараон сит и бели медведи на броју

Срећко Михаиловић Ова власт може да каже да је посао завршен, а све преко леђа радника. То се најбоље види на армији незапослених и ниском стандарду, и чињеници да су тајкуни заштићени као бели медведи. Још више забрињава то што критичка јавност, она изван државе, ћути. Уз све то, рејтинг премијера Вучића није озбиљно угрожен. Он је и даље „први правосвештеник“ ове државе.

Срећко Михаиловић, социолог, о „закаснелим“ штрајковима и протестима, „Данас“

Партизанске војводе

Чедомир Антић Имамо бивше радикале који су деценијама обесмишљавали традицију демократске и антифашистичке равногорске покрете. Данас, кад су добили власт и подршку САД и Немачке, понашају се као већи комунисти од чланова СУБНОР-а.

Чедомир Антић, историчар, о војној паради поводом 70. годишњице ослобођења Београда од нациста, „Танјуг“

За султана и отаџбину

Небојша Брадић Ова наша представа почиње цитатом Андрића - позивају се власти у целој земљи да припазе на смутљивце и агитаторе који се усуђују да султаново име блате. Некоме ће то звучати савремено, али Андрић је увек имао на уму вечитост тог проблема.

Небојша Брадић, позоришни редитељ, о београдској премијери плесне представе „Проклета авлија“, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Жути брк сваког режима

Чедомир Антић Сећам се Горана Весића […] коме је некако брк играо када се помињало да је он „Ђинђићев Јовица Станишић“. Ако је твој идеал човек који води тајну полицију, изданак комунистичког режима који треба да демонтираш, како можемо да очекујемо да будеш демократа и реформатор? Није се вређао, […] као што се вређао Берија за кога је Стаљин рекао: „то је наш Химлер“.

Чедомир Антић, историчар, „Радио гужва“ на Радио Б92