Кандидат са белим бубрезима

Саша Мирковић Желим да кажем да ћу бити прави противник свим осталим кандидатима [на изборима] и мислим да нико нема шансе од ове малобројне опозиције уколико - по српски хоћу да кажем - нема муда да покаже да постоји и она Србија за коју се вреди борити.

Саша Мирковић, као кандидат за премијера покрета „Јака Србија“, „zajecaronline.com“/„teleprompter.rs“

Очи њене јадранске

Предраг Ј. Марковић Платио сам цех због својих симпатија према Јадранки Јоксимовић. Она се мени свиђа као појава. Сав поносан одржао сам у Ковачици говор на словачком и рекао да сам дошао да упознам своју симпатију. Сви пренесу да сам то рекао, али не и да сам цео говор држао на словачком. Она ми је тад рекла: „Што сте ви, бре, дошли код Дачића, дођите код нас“. Одговорио сам јој: „Нисте се Ви лично довољно потрудили“. Осетљив сам на жене с великим очима које много причају. Имао сам већ проблема због хвале на Јадранким рачун, али то је просто једна еротска фасцинација у том њеном случају. Ту сам потпуно некритичан.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, „Курир“

Весела (црвена) дружина

Предраг Ј. Марковић По неком идејном профилу, слична ми је Дијана Вукомановић. Нисам знао да је Мрка толико симпатичан док га нисам упознао. Он је као неки весели, разбарушени рођак на свадби. Славица Ђукић Дејановић је изузетно мудра жена, а Саша Антић је београдски лаф у политици.

Предраг Ј. Марковић, потпредседник СПС-а и историчар, „Курир“

Потапање Прокопа

Предраг Ј. Марковић Милутин Мркоњић је као бујица, ко може да га обузда...

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, коментаришући Мркоњићеву критику начина градње „Прокопа“, „Курир“

(Политички) шах за почетнике

Предраг Ј. Марковић Идеал демократије су редовност и стабилност, мањак ванредних ствари. Премијер [Вучић] је шахиста и има увек два-три потеза унапред, сигурно има још неки разлог, који ми не знамо.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о расписивању ванредних парламентарних избора, „Курир“

Борба до последњег пензионера

Предраг Ј. Марковић Причало се да је место управника поште нешто за шта би Милан Кркобабић жртвовао сваког пензионера у Србији. Занимљиво је да се он веома разликује од свог оца, који се лавовски борио за пензије. А ПУПС није писнуо кад су пензије смањиване. Наравно, смањење пензија је виша сила, диктат ММФ-а, али могли су макар да се извине својим члановима за то. Они су то чак приказали као дивну ствар.

Предраг Ј. Марковић, историчар и потпредседник СПС-а, о прикључивању ПУПС-а коалицији око СНС-а, „Курир“

Јихав Маријан за Дунај

Маријан Ристичевић Кад имам [слободног времена], идем на Дунав, у Стари Сланкамен. Сат, два гледам у Дунав уз рибљу чорбу. Онда идем на њиве, садили смо неке шљиве.

Маријан Ристичевић, председник Народне сељачке странке (НСС) и посланик са листе СНС-а, „Ало“

Радни дан дужи и од Вучићевог

Маријан Ристичевић Радим од 14 до 18 сати дневно. Последњи пут било је и 38 сати.

Маријан Ристичевић, председник Народне сељачке странке (НСС) и посланик са листе СНС-а, „Ало“

Не знам да ли је бунике јео, али је на алкохол мирисао

Маријан Ристичевић Изгледао је врло чудно. И по мирису и по понашању. Људи не знају да сам Игору Бечићу, потпредседнику Скупштине, прстом показивао да Живковићу не изрекне трећу опомену. Говорио сам му да ћути, да не води дијалог с њим. С обзиром на то да се ближе избори, то би било сасвим погрешно протумачено. [...] На снимку који сам окачио на свој Фејсбук профил није тачно да се чује мој глас да је Зоран за бувару, то је глас другог посланика.

Маријан Ристичевић, председник НСС-а и посланик, о тврдњи на ноћној седници Скупштине да је Зоран Живковић пијан дошао у салу, „Ало“

Из политике у прави шоу-бизнис

Млађан Динкић Политике више нема. Политика је данас више шоу-бизнис. Откако сам изашао из политике, живот му се променио набоље. Имам много више инспирације него раније. Сад сам радио песме за Кикија, а пре тога за Сашу Матића. Волео бих да сарађујем са Жељком Јоксимовићем и Харисом Џиновићем. Ја ћу да пишем, а видећемо ко ће да пева.

Млађан Динкић, „бивши политичар“, „Блиц“/„bizlife.rs“

Чија су сада наша деца?

Владимир Костић Током готово свакодневног ћаскања са пријатељима и вршњацима са ужасом констатујем да велики део оне деце чија сам рођења, прве рођендане или средњошколске успехе прослављао као успехе „наше деце“, више није у Србији. И то, бојим се, у већини случајева трајно. Попут мађарских пиљарица, које Црњански негде спомиње, деценијама се храбримо у сопственој апатији да „никад није било тако да није било некако“. Чини ми се да се ближимо тренутку када ће последња реч ове несрећне фразе моћи да се чита и са „никако“.

Владимир Костић, председник САНУ, о извештају Светског економског форума по коме је Србија прва по „одливу мозгова“, „Данас“